A new purpose built building at Richmond House fit for a 21st century Parliament

The design approach retains the three elements of Richmond House visible from Whitehall: the Georgian Richmond Terrace, the Whitehall façade designed by Sir William Whitfield in the 1980s and the buildings at 85 Whitehall and 54 Parliament Street.

The proposal is to substantially redevelop the remaining elements of the building to house the Chamber, committee rooms, public access, educational space and offices for MPs and staff relocated from the Palace of Westminster.

The Northern Estate Programme recognises that the new Richmond House building needs to provide exceptional architecture and long-lasting public legacy.

Indicative image of the proposed Richmond House building as viewed from Laundry Road.

The Whitehall façade of Richmond House is retained and enhanced to form a key component of the new building. The full three storeys of the façade are then revealed as the backdrop to the new Central Lobby. A new Cathedral Room will be created, larger than in the existing Richmond House, with a terrace providing views over Whitehall and the Cenotaph.

A new visitor entrance and facilities, including a visitor café, leading into Central Lobby. A new education centre will also be provided.

Internally the Whitehall façade opens out on to a triple-height Central Lobby, with key views back out to Whitehall and the Cenotaph.

The Grade II* listed Richmond Terrace and Grade II listed 85 Whitehall and 54 Parliament Street are both retained and will be refurbished externally and internally.

A new full height atrium, continues Canon Row into the heart of the building. Referencing St Stephen’s Hall in the Palace of Westminster, this area provides one of the primary Members’ entrance routes to the House of Commons Chamber from the wider Northern Estate.

A new flexible six storey building with a rooftop pavilion will provide a longterm legacy as additional workspace for MPs and House staff and utilise the roof spaces. A three-storey basement is also being provided to include the Energy Centre, logistics route and provide ancillary space for both the new Richmond  House and the wider Northern Estate.

Design principles for the new Richmond House

The proposed design of Richmond House references the defining character of the unique context of the Northern Estate and is conceived as a contemporary addition that knits together the retained listed buildings with new elements.

A stone plinth references the surrounding context of Whitehall and ties the new elements to the existing Richmond Terrace.

Indicative image of the proposed entrance as viewed from Canon Row.

The proposed building façade references the architecture of the adjacent Norman Shaw North and is designed to create contextual streetscape between the buildings. This includes the use of London stock brick which is common across the capital and used on other façades on Whitehall.

Indicative image of Richmond House, shown next to existing Norman Shaw North building.

A façade detail of masonry and stone banding echoes the elevations of Norman Shaw North, Norman Shaw South and the existing Richmond House.

Indicative image of the proposed Richmond House building as viewed from Commissioner’s Yard.

Three-sided bays reflect the arrangement of offices within and draw inspiration from the Palace of Westminster.

Indicative image of the proposed Richmond House building as viewed from Laundry Road.

New stair towers reference Sir William Whitfield’s approach to the existing Richmond House.

Indicative image of the proposed entrance as viewed from Curtis Green.

To download our privacy policy, click here